Ylva och Jonathan flyttade norrut – hittade spännande jobb och drömboende i Höga Kusten

Ylva Trogen och Jonathan Frölander hade toppjobb i Sandviken utanför Gävle, inom den globala Sandvik–koncernen. Men paret drömde om att bo längre norrut, närmare sina rötter och naturen.

Inom några månader hade båda hittat sitt drömboende i Lunde och varsitt jobb på offensiva industriföretag i Kramfors kommun via Höga Kusten Industrigrupp, HKIG.

 

– Vi har pratat i några år om att komma längre upp i landet, säger Ylva.

Hon är född i Umeå och Jonathan kommer ifrån Sundsvall.

– På min släkts sida finns det ett sommarhus i Lövvik där jag tillbringat många av mina somrar, säger Jonathan.

– Så jag visste ju hur fint det är i Kramfors kommun. Men vi hade inte bestämt oss för platsen, vi letade efter möjligheter att bo och jobba mellan Söderhamn och Örnsköldsvik.

Jonathan var den som först fann en ny utmaning: han blev produktionstekniker på Stringo i Nyland (www.stringo.com), ett familjeföretag som är världsledande inom fordonsflyttare.

– Det tog två veckor från det att jag gick in på HKIG:s hemsida till dess att jag var anställd.

 

Ylva och Jonathan jobbade tidigare på Sandvik Coromant i Sandviken, med cirka 8 000 anställda. Ett företag inom Sandvik–koncernen som säljer verktyg och tjänster inom skärande bearbetning.

– Jag hade en projektledartjänst och var inställd på att jobba på distans tills vidare och hade fått klartecken från min arbetsgivare om det, säger Ylva.

Men så såg hon ett ledigt jobb som kvalitetsingenjör på Nordhydraulic i Kramfors (www.nordhydraulic.se). Hon sökte och fick det.

– Efter 23 år i samma koncern känns det spännande och intressant med en ny arbetsgivare, menar hon.

Nordhydraulic, en del av HYDAC–gruppen, är – precis som Sandvik Coromant och Stringo – verksamt på en global marknad och tillverkar riktningsventiler och styrventiler för mobila applikationer.

 

– Skillnaden för oss nu jämfört med när vi bodde och jobbade i Sandviken är framför allt att vi jobbar på mindre arbetsplatser, som är mer familjära men i teknisk framkant. Vi pendlar en respektive två och en halv mil till våra jobb, men kan samåka, säger Jonathan.

Sedan handlar det om livskvaliteten.

– Den är betydligt högre här, konstaterar Ylva.

– Vi har ett hus med utsikt mot Ångermanälven, ett par hundra meter till vår båtplats och närhet till naturen som vi båda uppskattar mycket.

Båda är friluftsmänniskor.

– Att leva i Höga Kusten är därför lycka för oss. Vi kan ägna oss åt våra fritidsintressen när vi vill.

– Dessutom har vi känt oss välkomna och inkluderade här från dag ett.

 

Att det blev just ett hus i Lunde var en slump.

– När jag fick jobb köpte jag en lägenhet inne i Kramfors, som jag kunde bo i under veckorna, säger Jonathan.

– När jag skulle köpa färg på Colorama här i Lunde, sa jag halvt på skämt; ”Känner ni till om det finns något bra hus till salu här?” Ja, fick jag till svar, det finns ett bara två gator längre ned. Så jag kontaktade säljaren och det blev affär snabbt.

Det arkitektritade huset med öppen planlösning är också en anledning till att Ylva och Jonathan trivs så bra. Det har 160 kvadratmeter luftig boendeyta.

– Vi upplever det verkligen som att vi uppgraderat oss på alla plan men utan att ha fått ökade levnadskostnader, säger Ylva.

Nu är några av parets gamla arbetskollegor i Sandviken sugna på att göra samma resa som dem.

Och Ylva och Jonathans 20-årige son, som bor kvar i Sandviken, är även han lockad av att flytta till Kramfors, mitt i Höga Kusten.

– Han säger ”nu kommer jag hem” när han ska åka till oss. Och bra jobb vet han att han kan få här, säger Jonathan.

– Det är bara att se alla lediga jobb som finns inom Höga Kusten Industrigrupp.