Veckans Sommaringenjör: Erik Zäll

Veckans Sommaringenjör heter Erik Zäll och jobbar på Absolicon i Härnösand

Berätta om dig. Vem är du?
Jag är 27 år och kommer ursprungligen från Östersund. Jag tog examen från civilingenjörsprogrammet i energiteknik på Umeå universitet nu i juni. Jag gjorde mitt examensarbete mot Absolicon och jobbar hos dem under sommaren som ett första steg in i arbetslivet.

Vad gör du om dagarna?
Absolicon utvecklar koncentrerande solfångare, och de har en demoanläggning i Härnösands energipark. Demoanläggningen fungerar inte riktigt lika bra som andra anläggningar av samma typ och min uppgift är att ta reda på orsaken till detta och att åtgärda problemet.

Vad gillar du med ditt sommarjobb?
Jag gillar att det är stor variation i arbetet och utmaningen med att jobba självständigt.

Vad vill du göra efter examen?
Absolicon planerar att genomföra ett forskningeprojekt som bland annat ska innefatta att anställa en industridoktorand i sammarbete med Umeå universitet. Förhoppningen och planen är att jag ska vara den indstridoktoranden och att det ska dra igång redan till hösten eller vintern.

Vad gör du helst när du är ledig?
Jag gillar att träna, klättre, vara ute i naturen, läsa böcker eller att bara ta det lugnt framför en bra serie eller film.

Vad är ditt bästa tips för den som vill komma hit och upptäcka Höga Kusten?
Då jag inte bott här mer än någon vecka och inte kommer från området har jag inte så myckga konkreta tips. Men gillar man att vara ute så finns det mycket fin natur att upptäcka, däribland skuleskogen. Den kuperade naturen gör även att det finns många bra ställen för klättring.

Läs mer om Absolicon