Veckans Ledare: Joakim Falk

Veckans ledare heter Joakim Falk och är vd på AQ Enclosure AB som ingår i AQ Group

Berätta om dig. Vem är du?
En glad göteborgare som kom till Sollefteå för drygt 30 år sedan. Efter en karriär som yrkesofficer växlade jag för snart 20 år sedan spår till näringslivet där jag haft olika chefsroller.

Hur hamnade du i Sollefteå?
Som västkustbo skulle jag självklart göra värnplikten vid flottan. När min inkallelseorder kom med placering 100 mil norrut överklagade jag i alla instanser. Mitt tillfälliga besök blev ganska permanent. Jag träffade min blivande fru Bibbi, vi bildade familj och jag blev kvar.

Hur ser du på ledarskap?
Jag tror fullt och fast på att vara en föregångsman, det jag begär av andra skall jag också ställa upp på själv. Jag tror också att det är viktigt att skapa ett team som består av olika typer av människor. Då får man ett så komplett lag som möjligt. Det gör att vi nästan alltid täcker in många infallsvinklar när vi ställs inför en utmaning, oavsett vad det är. Under min tid på företaget har det hänt väldigt mycket. 2008 när jag började stod vi inför en stor utmaning med många pensioneringar inom de närmaste fem åren. Dessutom var det lågkonjunktur. Vi blev tvungna till neddragningar. Nu är läget annorlunda och just nu rekryterar vi för att hinna med. Företaget präglas av en laganda som gör att vi drar åt samma håll och alla förstår att det är en absolut nödvändighet för att kunna konkurrera.

Hur ser du på ert företag, branschen och dess framtid?
Vi lever i en väldigt utsatt bransch. Jag brukar säga att det finns andra företag som gör allt dom kan, varje timme, varje dag och hela året för att försöka bli lite bättre än oss. Det måste vi också göra, det är en absolut nödvändighet oavsett position. Allas engagemang och personliga insats behövs, precis som i ett fotbolls- eller hockeylag. Det är min roll och vara både lagledare och tränare. Vi har fantastiska möjligheter med engagerad personal, krävande kunder som utvecklar oss och en stark ägare som lever för produktion. Vad kan man mer önska sig?

Vad gör du helst när du är ledig?
På fritiden är det jakt i alla former som gäller för min del. Jag har till och med köpt ett eget skogsskifte med jakträtt. Jakt är en fritidsaktivitet som engagerar hela familjen.

Vad är det bästa med att bo på Höga Kusten? Frihet, närhet och människorna i kombination med en fantastisk natur för den som uppskattar det. Jag kan inte tänka mig en bättre miljö för mina barn och växa upp.

Läs mer om AQ Enclosure