Veckans Ledare: Anders Wahlqvist

Veckans Ledare heter Anders Wahlqvist och jobbar på Edmolift i Härnösand

Berätta om dig. Vem är du?
Jag är född och uppvuxen i Katrineholm, Södermanland. Där jag utbildade mig till gymnasieingenjör inom maskinteknik, jag har även en kandidatexamen i ekonomi.

Mellan 83-89, innan EdmoLift-tiden, arbetade jag som sälj- och marknadschef på Z-lyften (heter numera Zepro) i Bispgården. Det var även under den perioden jag lärde känna Torbjörn Edmo som jag senare startade EdmoLift Sales AB tillsammans med, vilket har utvecklats till vår nuvarande verksamhet.

Jag har varit verksam inom EdmoLift sedan 1989 men det var först 1996 jag flyttade till Härnösand.

Jag är gift med tre egna söner och har även tre bonusbarn.

Ålder 55 år.

Vad har du för ansvarsområde?
Jag är VD för EdmoLift-gruppen vilket består av EdmoLift AB (HQ i Härnösand), EdmoLift Benelux (Nederländerna) samt EdmoLift GmbH (Tyskland). Mer spännande företag är även på väg in i gruppen inom en snar framtid.

I min arbetsroll arbetar jag främst med affärs- och verksamhetsutveckling med vårt stora mål att nå en omsättning på 300 miljoner SEK år 2020. Detta är mer än en dubblerad omsättning mot för idag.

Hur ser du på ledarskap?
Min grundsyn är att ge mina medarbetare mer förtroende än de ibland förtjänar. Gör jag detta får jag mina medarbetare att växa och motsvara mina högt ställda förväntningar.

I ett företag som växer och expanderar vill jag ha en god sammanhållning, jag vill få mina medarbetare att arbeta mot samma mål i en god arbetsmiljö. Det är därför viktigt att man trivs och har roligt på jobbet, gör man det kommer goda resultat som en självklarhet.

En annan sak är att jobba utifrån en etablerad värdegrund som i vårt fall är GER. GER står för Glädje, Engagemang och Respekt och är de kärnvärden som ska genomsyra hela vår verksamhet för att lättare kunna skapa en enhetlig bild av organisationen EdmoLift, oavsett vem som företräder oss. Vårt mål är att EdmoLift ska förknippas med denna känsla i alla lägen. Ger är kärnan för hur vi vill att EdmoLift ska bli uppfattade och hur vi ska vara och agera mot våra kollegor och kunder.

Jag tycker även att det är viktigt med korta beslutsvägar och att ge mina medarbetare frihet under eget ansvar.

Hur ser du på er företag, branschen och dess framtid?
Vi har nog aldrig vetat så lite om framtiden som vi gör i dagens samhälle. Jag ser det därför som viktig att ha ett agilt/flexibelt företag som kan reagera på branschens snabba förändringar och förutsättningar på ett snabbt och effektivt sätt vid behov.

Jag är övertygad om att vår verksamhet gällande ergonomiskt riktiga arbetsplatser och behovet att effektivisera företagens produktionslinjer kommer att växa sig starkare, då vi ser stora behov även i framtiden. Detta trotts att takten med att robotisera ökar. En stark marknadsnärvaro och närhet till kunden kommer att vara avgörande för framtida affärsutveckling.

Vad gör du helst när du är ledig?
När jag är ledig läser jag gärna en bra bok, är ute i trädgården och påtar på, jag gillar även att träna.

Vad är det bästa med att bo på Höga Kusten?
Att vi har distinkta årstider med allt vad det erbjuder. Ska man vara noga så har vi faktiskt fem årstider där vårvintern är den absolut bästa. Jag gillar även den storslagna naturen och närheten till denna.

Vad är ditt bästa tips för den som vill komma hit och upptäcka Höga Kusten?
Är man i höga kusten tycker jag att man ska åka turistvägen i Nordingrå och därefter ta en avstickare till högbonden och Ulvön. Det skulle jag säga är mina pärlor.