Veckans Ingenjör: Johannes Bålhammar

Veckans ingenjör heter Johannes Bålhammar och är teknisk chef på Elpress i Kramfors

Berätta om dig. Vem är du?

Jag är 34 år och Civilingenjör I Teknisk Fysik från Umeå Universitet. Född och uppväxt i Nordingrå, mitt i Höga Kusten. Flyttade 2013 tillbaka till Nordingrå efter 11 år på andra orter i Sverige samt utomlands med jobb och studier och började då direkt på Elpress. Jag har ett brett tekniskt intresse och är nyfiken på, och intresserad av, det mesta. Jag är engagerad i föreningslivet och drivs av mottot att ska det bli något gjort på landsbygden får man engagera en skara och göra det själv! Finns det några lediga minuter över i schemat ser jag snabbt till att fylla dem med något projekt jag gått och funderat på.

Vad gör du om dagarna?

På Elpress började jag som produktchef och jobbade som det i drygt tre år innan jag förra sommaren tog över som teknisk chef då min föregångare gick i pension. Jag är ansvarig för teknikavdelning och högströmslaboratorium där totalt sju personer jobbar med olika delar inom konstruktion/produktutveckling. Det finns ingen dag som är den andra lik, dagarna fylls av en blandning av stora långsiktiga projekt, mindre kortare ärenden samt så klart det helt oväntade som dyker upp och behöver hanteras snabbt och effektivt. Alla delar är viktiga såklart men det mest intressanta är när R&D och marknad jobbar ihop med strategierna för vilken riktning utvecklingen ska gå på längre sikt.

Vad gillar du med ditt arbete?

I Linköping, som jag flyttade från 2013, jobbade jag i ett företag med 55 000 anställda. Då är man förvisso en viktig, men väldigt liten, kugge i ett väldigt stort maskineri och ansvarsområdet blir väldigt begränsat. På Elpress är man en betydligt större kugge i maskineriet, rollen är bred och även om man inte sitter i ledningsgruppen så är man involverad i hela kedjan från strategier och marknadsanalys till inköp, ekonomi och mitt huvudområde – produktutvecklingen. Delaktigheten inspirerar och ger ett sammanhang jag tidigare saknade.

Hur ser du på er bransch och dess framtid?

Vi ser behovet av systemlösningar inom elektrisk förbindningsteknik växa sig allt tydligare och starkare. Kabelskor, kabelskarvar med tillhörande verktyg och tjänster kopplade till dem är kritiska komponenter i all kraftförsörjning så bussen, lastbilen, tåget, vindkraftverket, elnätet ja allt stannar om inte en säker förbindningsteknik valts och det blir kostsamma driftstörningar – där sticker vi ut med våra kvalitetssäkrade systemlösningar men det gäller att hela tiden utveckla dem för att hålla erbjudandet relevant!

Vad gör du helst när du är ledig?Två barn på 1 respektive 3,5 år ser till att det är full fart på fritiden för mig och min fru. Familjen är naturligtvis i centrum utanför jobbet. När tid finns över tar jag en sväng med löparskorna/längdskidorna, skruvar på något med en motor, flyger modellflyg eller åker en tur med segel-/motorbåt på sommaren alternativt skotern på vintern. De senaste månaderna har vi inom Elpress Hälso- och Fritidsförening haft en uppskattad studiecirkel för jägarexamen som hållits i anslutning till arbetsdagen i Elpress lokaler så inom ett par veckor hoppas vi kunna titulera oss jägare!

Vad är det bästa med att bo på Höga Kusten?

Höga kustenområdet erbjuder närhet till natur och goda fritidsmöjligheter, jag ångrar inte en sekund att jag flyttade upp från Linköping. I staden behövdes en anledning till att ta sig ut och det fanns inte utrymme för spontanitet. På landet går jag bara ut på trappan och ser mig omkring och genast dyker flera idéer upp om vad man kan ta sig för. För mig är det främmande att välja jobb först och därefter flytta, om jag skulle tvingas välja så flyttar jag dit där jag vill bo och hittar sedan sysselsättning därifrån. I Höga Kusten finns möjlighet till en bra mix, såväl livskvalitet och storslagen natur som Höga Kusten Industrigrupps medlemmars breda utbud av utmaningar för ingenjörer inom alla områden.

Vad är ditt bästa tips för den som vill komma hit och upptäcka Höga Kusten?

Det finns så mycket att välja bland, men bäst blir det om man kommer på sommaren och eftersom Nordingrå ligger mig varmt om hjärtat så har jag många minnen därifrån.

Några härliga upplevelser jag kan rekommendera är att hyra en havskajak i Bönhamn och paddla till Högbonden för lunch, middag och/eller övernattning i Sveriges högst belägna fyr. Ett annat alternativ är att ta en av kusttrafiks båtar ut till Ulvön för att strosa runt och gå upp till utsikten för att sedan äta skärgårdsbuffén på hotellet innan båten går tillbaka. Den mer äventyrlige passar på att springa någon distans på Höga Kusten maraton, att vandra högakustenleden eller att klättra via ferrata uppför Skulebergets brant.

Läs mer om Elpress