Veckans ingenjör heter Erik Svensson och jobbar på Logosol i Härnösand.
Berätta om dig. Vem är du?
Jag heter Erik Svensson och är 36 år gammal. Jag är utbildad civilingenjör inom Teknisk design. Jag är född och uppvuxen i ett litet samhälle, som heter Söråker, ca 30 minuter söder om Härnösand. Där bor jag också numera med min fru och dotter efter att ha studerat i Luleå och sedan forskat och arbetat några år i Göteborg.
Vad gör du om dagarna?
Jag arbetar som produktutvecklare på Logosol. Vi utvecklar maskiner och tillbehör inom småskalig träförädling. Jag arbetar framförallt med att konstruera och utveckla kommande generationer av mobila sågverk. Utöver min roll som konstruktör är jag även kvalitetsansvarig på Logosol.
Vad gillar du med ditt arbete?
Framförallt att det är så omväxlande och ofta utmanande arbetsuppgifter. Jag arbetar mest med utveckling av nya maskiner där vi hela tiden försöker lösa olika tekniska problem på nya, smarta och kostnadseffektiva sätt. Genom att vi är en relativt liten utvecklingsavdelning får jag ta mycket ansvar och arbeta med alla steg i produktutvecklingsprocessen – från idé till färdig produkt. En annan stor anledning till att jag trivs så bra på jobbet är mina fantastiska kollegor.
Hur ser du på er bransch och dess framtid?
Logosol är ett företag med vind i seglen. Vi växer stadigt och företaget har utvecklats otroligt mycket de senaste sex, sju åren. Det finns en stark trend där allt fler vill såga och hyvla sitt eget virke till olika byggprojekt. Det är till stor del en livsstil och hobby för många av våra kunder, men självklart är det även många som livnär sig med hjälp av våra produkter.
Vad gör du helst när du är ledig?
Som småbarnsförälder, så går mycket av fritiden åt olika familjeaktiviteter, men så fort jag har lite tid över, så försöker jag köra enduro. Jag är ordförande i Timrå Enduroklubb och tävlar inom sporten på motionsnivå. Det är en fantastisk rolig motionsform där jag kan kombinera mitt motorintresse med krävande uthållighetsträning. Andra stora intressen är segling och fjällvandring.
Vad är det bästa med att bo på Höga Kusten?
Den fantastiska naturen som bara ligger runt hörnet. Det är lätt att bli hemmablind, men det är ju faktiskt en helt otroligt häftig och storslagen natur vi har här uppe längs Höga Kusten. Bergen reser sig rakt upp ur det djupa vattnet och skapar en härlig mix av höga berg, djupa dalar och en fantastiskt trevlig skärgård.
Vad är ditt bästa tips för den som vill komma hit och upptäcka Höga Kusten?
Jag skulle vilja rekommendera två riktiga pärlor längs Höga kustens skärgård: Högbondens fyr och fiskeläget Trysunda (som många kallar Sveriges vackraste ö). Båda öarna erbjuder många härliga platser att utforska och koppla av på. De trafikeras också av turbåtar under sommarsäsongen, så de är lättillgängliga även för dem, som inte har egen båt.
Läs mer om Logosol