Vad gör en ingenjör på Elpress?

1. Berätta om dig.
Jag heter Daniel Tosin och utbildade mig till högskoleingenjör inom Maskinteknik vid Umeå Universitet. Jag är idag anställd på Elpress AB i Kramfors.

2. Vad gör du om dagarna?
Jag är anställd som Kvalitetsingenjör. Mitt jobb innebär många olika saker allt från att hantera reklamationer från kunder och mot leverantörer till att genomföra interna kvalitetsrevisioner och kvalitetsdokumentationer t.ex. PPAP och kontrollinstruktioner.

En vanlig dag på jobbet kan innebära ta emot och registrera en reklamation från en kund. Därefter undersöka problemet tillsammans med avdelningschefen och en eller flera operatörer. Vi undersöker rotorsaken till varför felet har uppstått. Därefter diskuteras korrigerande åtgärder för att avhjälpa felet samt att införa förebyggande åtgärder för att felet inte ska uppstå igen. Därefter sammanställs resultatet i en rapport enligt 8D metoden och skickas till kunden för godkännande.

3. Vad gillar du med ditt arbete?
Det jag uppskattar med mitt jobb är att få vara med att bidra till att Elpress produkter och tillverkningsprocesser blir bättre. Vilket ur mitt perspektiv görs genom att eliminera orsaken till att kvalitetsbristerna uppstår.

Jag gillar även att kunna bidra till att vända något negativt till något positivt. T.ex. från en felande produkt och missnöjd kund. Till en fungerande produkt till nöjd kund som känner att vi gjort en förbättring i vår produktionsprocess. Vilket i förlängningen gör att de känner större förtroende för oss och kanske vill göra fler affärer i framtiden.

En annan bra sak är få träffa och arbeta med personer i stort sett hela organisationen i någon form. Eftersom det är ett väldigt bra arbetsklimat på Elpress och trevliga kollegor så är det en stor fördel. Personalen är också mån om att vilja förbättra där det ibland brister – Vilket är en enorm styrka!

Som ingenjör får jag ta stort ansvar och har breda arbetsuppgifter. De varierande arbetsuppgifterna som finns inom kvalitetsyrket gör också att det blir en bra variation på arbetsdagarna. En fördel med att arbeta med kvalitet är att det finns flera etablerade systematiska arbetsmetoder att arbeta efter. Samtidigt som det finns en kreativitet att utnyttja dessa metoder på bästa sätt, för att höja kvalitetsnivån våra produkter och tjänster. T. ex. kan det vara att förbättra processer och kontroller. Även förebyggande arbete såsom att utbilda personalen i kvalitet för att de ska bli mer medvetna hur de kan påverka kvalitetutfallet.

4. Hur ser du på er bransch och dess framtid?
Vår bransch går bra då kvalitativa elektriska förbindningar och verktyg är produkter som efterfrågas runt om i världen. Vindkraftsindustrin är en stor exportmarknad och den växer för varje år där klimatomställningen i världen är drivande, framförallt då i Asien.
Vi ser nya möjligheter inom fortsätta att utveckla pressverktyg för att effektivisera pressningsförloppet av el förbindningar för att spara produktionstid tid för kunden. Men samtidigt att behålla och helst förbättra den höga kvalitet vi har på våra förbindningar.
Vår kommande utmaning är att fortsätta att utveckla och förbättra de kabelskor och verktyg som marknaden efterfrågar. En utmaning som vi har på kvalitetssidan är hur vi ytterligare ska kunna kvalitetssäkra våra processer för att möta upp de allt tuffare krav på felfria produkter som våra kunder ställer.

5. Vad gör du helst när du är ledig?
När jag ledig så umgås jag med vänner och familj hemmavid eller ute i naturen. På vintern blir det en hel del skidåkning både som träning och som utflykt med familjen. Även att köra snöskoter är ett stort intresse. Fiske är ett annat intresse jag utövar året om. På sommaren är jag gärna ute med husvagnen antingen på camping runt om i landet eller hälsar på vänner och bekanta. Jag uppskattar också att bara ta det lugnt hemma till en bra film. Bästa som finns är att ta det lugnt på altanen en varm sommarkväll efter en dag med aktiviteter.

6. Vad är det bästa med att bo i Höga Kusten?
Jag bor i en villa i Kramfors tätort. Det bästa med att bo i Höga Kusten och Ådalen är den fantastiska naturen, det finns alltid något att göra om man är natur- eller friluftsintresserad. Det finn en rad med varierande utflyktsmål, allt från fina fiskelägen, dramatisk natur till rogivande fiskesjöar. En annan positiv sak är att det är nära till allt och det är sällan den trängsel som finns på större orter. Vilket underlätta vardagspusslet.
Sommartid bjuder också Höga kusten och Ådalen på en hel del musikarrangemang och festivaler av olika slag. Vilket vittnar om den stora drivkraft som finns hos företag och människor här.

7. Vad är ditt bästa tips för den som vill komma hit och upptäcka Höga Kusten?
Mina smultronställen är …
BOX Whisky festival: En gemytlig och trevlig festival med besökare från hela världen. Miljön är unik då festivalen är vid destilleriet i Sörviken som ligger vid Ångermanälvens strand i Ådalen.
Konvaljeparken i Dämsta. Fantastisk fin naturbadplats med vattenrutschkanor för stora och små. Sommartid bjuder bygdeföreningen på välbesökta gratiskonserter med främst lokala musikartister. Perfekt utflyktsmål en varm sommarkväll för hela familjen.
Icktjärns naturreservat 4 km från Kramfors. Jättefin naturmiljö med äldre skog. Sommar och vintertid bjuder Icktjärn på bra fiske i fin miljö. Det finns även vandringstigar till utsiktsplats och gamla fäbodar. Vintertid finns där bra skidspår som kan nyttjas långt in på våren.
Rotsidans naturreservat. Dit åker jag flera gånger per år med familjen, otroligt fin miljö där man kan tanka energi och bara koppla av.