Vad gör en ingenjör på Absolicon?

1. Berätta om dig.
Hej jag heter Anna-Karin Näslund och utbildade mig till energiingenjör på dåvarande Mitthögskolan i Härnösand. Jag tog examen 2004 och har därefter arbetat inom fjärrvärmebranschen men är sedan ett par månader anställd på Absolicon Solar Collector AB i Härnösand.

2. Vad gör du om dagarna?
Jag är anställd som energiingenjör och arbetar med processen för service, underhåll och installation av koncentrerande solfångare. Mitt jobb innebär många olika saker, allt från att teckna serviceavtal med kunder och avhjälpa fel på befintliga solvärmeanläggningar till att tillsammans med mina arbetskamrater installera helt nya solfångarfält. En vanlig dag på jobbet kan betyda att jag någonstans i världen arbetar praktiskt med service eller felsökning i ett solfångarfält men kan också innebära att jag arbetar fram en instruktion eller förnyar ett avtal med kund.

3. Vad gillar du med ditt arbete?
Det jag uppskattar med mitt jobb är framförallt den stora variationen i arbetsuppgifter. Att jag får arbeta både teoretiskt och praktiskt, både ensam och tillsammans med kollegor men också att jag själv kan ta ansvar för och planera stora delar av mitt arbete. Det mest fantastiska med mitt arbet är att jag får arbeta i ett företag som faktiskt har en av lösningarna på hur vi tillsammans ska förändra världens energiförsörjning från fossila bränslen till förnyelsebar energi.

4. Hur ser du på er bransch och dess framtid?
Vår bransch har framtiden för sig. Vi är en del av lösningen på klimatfrågan men kan också bidra till att skapa fred i världen. Solen kostar inget som råvara och den finns tillgänglig överallt. Vi ser ingen avmattning i intresset för vår produkt nu i Coronatider utan snarare tvärtom.

5. Vad gör du helst när du är ledig?
Min lediga tid tillbringar jag gärna i skog och mark där jag plockar bär och svamp, jagar fågel tillsammans med mina hundar, åker skidor eller helt enkelt bara är. Jag uppskattar att läsa skönlitteratur men tycker också att det är jättekul att komponera annorlunda (konstiga) rätter i köket.

6. Vad är det bästa med att bo på Höga Kusten?
Det bästa med Höga kusten är att det är så vackert här. Man har havet och naturen inpå knuten, det är enkelt att ta sig ut i skog och mark och att hitta bra vandringsleder eller skidspår.

7. Vad är ditt bästa tips för den som vill komma hit och upptäcka Höga Kusten?
En fantastisk plats är Skuleberget. Jag rekommenderar alla som inte redan har gjort det att i bra väder klättra eller promenera till toppen för att sedan äta medhavd matsäck medan man njuter av utsikten.