Vad gör en ingenjör ? Örjan Nordhage HEMAB

Berätta om dig. Vem är du?

Hej, jag heter Örjan Nordhage och utbildade mig till civilingenjör i teknisk fysik vid Uppsala universitet. Jag är idag anställd på HEMAB och arbetar som projektledare för utbyggnationen av biogasanläggningen i Älandsbro.

 

Vad gör du om dagarna?

Jag arbetar på en avdelning som heter Utveckling & Projekt, och kortfattat kan sägas att vi är internkonsulter som kan användas där det finns behov på företaget, i både små och stora uppdrag.

Min roll som projektledare är väldigt bred, med allt från inläsning av tekniskt material och granskning av ritningar och bygghandlingar till att skriva förfrågningsunderlag, kontrakt och att arbeta med budget och uppföljning. Denna nuvarande yrkesroll skiljer sig från en mer typisk ingenjörsroll som t.ex. konstruktör, vilket jag också har varit och där jag främst uppskattade det direkta skapandet!

En vanlig dag på jobbet är en mix av mycket ovan och såklart en hel del samtal och möten. För framdrift i större projekt kräver ju samarbete.

 

Vad gillar du med ditt arbete?

Det jag uppskattar främst med mitt jobb är att arbeta i staden där jag bor och för ett företag som så tydligt utvecklar staden, såsom dess infrastruktur, föreningsliv och utflyktsmål. Det är hållbart ur flera perspektiv.

Jag gillar även att jobbet bidrar till en bättre miljö, det känns meningsfullt.

Hur ser du på er bransch och dess framtid?

Framtiden för energi- och miljöföretag i allmänhet känns ganska självklar.

Ett företag som HEMAB, som därtill tar ett ännu större samhällsansvar med t.ex. VA, hantering av återvinning och avfall samt bredband, blir en sann stöttepelare i framtidens samhälle.

 

Vad gör du helst när du är ledig?

På fritiden blir det mycket handboll för hela familjen, även på tv. Båda grabbarna spelar i Brännan och jag tränar den enes lag. Och frun sitter i styrelsen.

Jag uppskattar också att laga mat utomhus, med Trangia eller på Muurikka över öppen eld, gärna vid något av alla fina vindskydd som finns.

 

Vad är det bästa med att bo på Höga Kusten?

Det bästa med att bo i Höga Kusten är närheten till det mesta. Vi har en fin natur och massor av fina platser att upptäcka. Samtidigt erbjuder Höga Kusten och städerna här ett modernt liv och intressanta jobb, så det går att hitta en bra balans i livet.

 

Vad är ditt bästa tips för den som vill komma hit och upptäcka Höga Kusten?

Se till att boka in en båttur! Jag tycker att Höga Kusten gör sig bäst från vattnet en solig sommardag.

Mina egna smultronställen i närområdet är t.ex. den mysiga gästhamnen i Lövvik som familjen upptäckte för några år sedan. Att det också är fullt med abborrar där gillar vi! Ett annat toppenställe är Bönsand på Hemsön, där får man bästa tänkbara kvalitet på sandstranden – bättre än utomlands.