Vad gör en ingenjör? Celie Hjelm Teknikresurs

Vem är jag?
Jag är född och uppvuxen ett par mil norr om Hudiksvall i Hälsingland och flyttade till Sundsvall för att studera Civilingenjör inom Teknisk design på Mittuniversitetet. Efter avslutad kandidatexamen bytte jag bana och påbörjade istället ännu en kandidatutbildning, då inom Industridesign. Efter sex år som student, med två separata kandidatexamina, fick jag möjlighet att genomföra ett halvårs praktik hos Höga Kusten Teknikresurs. Jag fick ta mig an diverse olika arbetsuppgifter, främst inom konstruktion men även sidoprojekt mer inriktat mot design och produktutveckling. Tiden som praktikant flög förbi och övergick sedan till en anställning.

Vad gör jag om dagarna?
I och med mina dubbla utbildningar är jag anställd som konstruktör/designer. Jag gillar verkligen produktutveckling och vill gärna vara med genom hela processen från idéskiss till fysisk produkt. Mina arbetsuppgifter kan variera en del beroende på vilket projekt jag arbetar med, men främst konstruerar jag i CAD-program.

Vad gillar jag med mitt arbete?
Det jag uppskattar med mitt jobb är att det krävs problemlösning och kreativitet. Det är upp till mig och mina kollegor att komma fram till smarta och effektiva lösningar för projekt som ska till kund. Man får också vara med under hela processen och hinner därför verkligen skapa sig en heltäckande förståelse för de projekt man arbetar med. Något som jag också uppskattar är att projekten kan se så olika ut. Även om jag främst hittills konstruerat maskiner för träförädling ser jag fram emot kommande projekt där jag kan nyttja mer av mina färdigheter som designer.

Hur ser branschen och dess framtid ut?
Nu är ju jag ganska färsk inom branschen och arbetslivet i sig, men jag tycker ändå att det verkar som att det ser relativt ljust ut. Utan en pandemi hade det såklart varit lättare att säga, men det känns ändå som sagt som att den här branschen tuffar på så gott det går. Sen är ju Teknikresurs ett företag som växer och som gjort det i hög takt de senaste åren. Som nyanställd känns det därför extra roligt och spännande att hoppa på tåget nu och kunna vara med och driva företaget framåt.

Vad gör jag helst när jag är ledig?
Jag gillar att motionera utomhus och det gör jag året runt. Jag gillar främst terränglöpning men nu när det är vinter åker jag mycket längdskidor istället. Snart har jag genomfört min första Tjejklassiker och därefter har jag sikte på att göra hela den riktiga Klassikern. Jag gillar också friluftsliv och ser verkligen fram emot att tillbringa tid till fjälls i sommar med min sambo och mina vänner.

 

Vad är det bästa med att jobba i Höga Kusten?
Just nu jobbar jag på distans från Sundsvall där jag bor, men under praktiken bodde jag i Svartnora där huvudkontoret för Teknikresurs ligger. Det bästa med att bo där var att jag hade så nära till Höga Kusten-leden och fick därför riktigt fina spring- och promenadmöjligheter. Sen är ju Höga Kusten en guldklimp om man vill bli bortskämd med vacker natur, närhet till havet och vyer man aldrig tröttnar på.