Vad gör en exjobbare på HEMAB?

1. Berätta om dig. Vem är du?
Mitt namn är Marcus Öhlén och är född och uppvuxen i Nordingrå här i Höga Kusten. Under de senaste åren har jag bott och pluggat i Linköping till civilingenjör inom energi, miljö och management med inriktningen systemverktyg för hållbar utveckling.

2. Vad gör du om dagarna?
Jag genomför mitt exjobb på Härnösands energi och miljö AB, HEMAB, där jag gör en livscykelanalys på deras biogasproduktion. Det innebär att jag undersöker miljöpåverkan och beaktar hela livscykeln från produktion av insatsvaror till användning. Med detta ska jag sedan jämföra hur HEMABs produktion ser ut i förhållande till andra studier som gjorts på biogasproduktion. Något som är särskilt intressant med biogasen från HEMAB är att den produceras med s.k. torrötningsteknik vilket än så länge inte är särskilt vanligt i Sverige men det finns forskare som menar att det kan finnas fördelar med denna teknik.

3. Vad gillar du med ditt exjobb?
Det är väl kopplat till det min utbildning har handlat om och det är väldigt roligt att få omsätta de kunskaperna i något som kommer kunna vara till nytta för företaget. Jag drivs av att få lära mig nya saker och att få djupdyka i ett område på det här sättet men att samtidigt försöka sätta allt i ett brett systemperspektiv tycker jag passar mig bra, vilket också gör det väldigt givande. Jag har även fått mycket bra stöd och handledning både från universitetet och av folk på plats här i Härnösand vilket gör det extra roligt.

4. Vad vill du göra efter examen?
Jag vill bo kvar och jobba i regionen, gärna med frågor kopplade till energi eller miljö. Att jobba ännu mer med livscykelanalys hade varit spännande eftersom jag tror at det kommer vara allt viktigare för företag och organisationer att se saker ur det perspektivet.

5. Vad gör du helst när du är ledig?
På fritiden är jag gärna ute i naturen, älskar att vara i skogen och plocka svamp under hösten. Annars håller jag gärna på med musik, spelar elbas och sjunger i kör.

6. Vad är ditt bästa tips för den som vill komma hit och upptäcka Höga Kusten?
Det självklara svaret på den frågan måste vara Nordingrå! Både för vacker natur och trevliga människor.