Vad gör en exjobbare på Absolicon?

1. Berätta om dig. Vem är du?
Jag är en friluftsintresserad ingenjörsstudent på Civilingenjörsprogrammet i Energiteknik vid Umeå Universitet. Detta är min sista termin och jag gör då utbyte i solenergigruppen på Danmarks Tekniske Universitet‎ (DTU) i Köpenhamn i kombination med mitt examensarbete på uppdrag av Absolicon i Härnösand.

2. Vad gör du om dagarna?
I mitt examensarbete utforskar jag möjligheten att kombinera plana och koncentrerande solfångare för att uppnå systemfördelar som bättre energipris och lastmatchning. Tillämpningen är stora solfångarfält för Europas fjärrvärmenät där satsningar nu görs politiskt för att få ner utsläppen och bromsa klimatförändringarna med Absolicons solfångarteknik som en av lösningarna. Jag får lära mig mjukvaran TRNSYS där jag modellerar energisystemet med solfångare, pumpar, shuntar, värmeväxlare, tankar och pannor. För databehandling och analys får jag lära mig programspråket Python.

3. Vad gillar du med ditt exjobb?
Mitt exjobb har blivit en utmanande möjlighet att snabbt sätta mig in i olika aspekter av soldriven fjärrvärme genom att jag fått ta del av och förstärka Absolicons kontakter med solforskargruppen på DTU där man är världsledande inom bland annat soldriven fjärrvärme. För att sätta mig in i olika solfångartillverkares teknik och främja industrisamarbete har jag fått resa runt till Europas solfångarleverantörer och utbyta idéer, det har varit otroligt lärorikt och roligt! Jag gillar att arbeta med energilösningar som på allvar är med och hejdar klimatförändringarna!

4. Vad vill du göra efter examen?
Jag har fått möjlighet att arbeta med Absolicon som student parallellt med utbildningen under de senaste 2,5 åren. Nu i vår går flytten till Härnösand och jag hoppas att resan med Absolicon fortsätter att vara lika lärorik! Äntligen får jag arbeta med solenergi inte bara kvällstid (efter skolarbetet) utan även dagtid!

5. Vad gör du helst när du är ledig?
Både jag och min fru är väldigt friluftsintresserade och älskar att vara ute i naturen med löparskor på fötterna. Klättring och paddling är också stora intressen. Ser fram emot att utforska friluftslivet i Höga Kusten!

6. Vad är ditt bästa tips för den som vill komma hit och upptäcka Höga Kusten?
Vi har inte hunnit utforska området så mycket än men utflyktsmålet Rotsidan blev en favorit vid första ögonkastet.