Ingenjörsstudenter på upptäcktsfärd i Höga Kusten
Spännande företag och fantastisk natur ska marknadsföra regionen som en högintressant arbetsmarknad. För andra året i rad bjöd Höga Kusten Industrigrupp in blivande ingenjörer från Uppsala Universitet till en unik konferens som kombinerar studiebesök, informella möten och naturupplevelser.
– Under mina fyra år som student inom energisystem har vi gjort studiebesök på alla stora industrier inom branschen. Dessa tre dagar har gett en bättre insyn i arbetslivet än alla de tidigare besöken tillsammans, säger Oscar Lindeberg, som läser sitt sista och femte år inom Entreprenörsskolan på Uppsala Universitet.
Ett genomtänkt program
Take-off Höga Kusten arrangerades i slutet av i augusti. Studenterna bodde i Friluftsbyn vid Skulebergets fot och fick uppleva tre intensiva dagar.
– Vi har ett genomtänkt och spännande program för studenter, ledare och ingenjörer i de teknik- och industriföretag som ingår i projektet. Nu kör vi Take-off Höga Kusten för andra året i rad och det har varit otroligt uppskattat, säger Mia Wester, projektledare.
Under konferensens första dag träffade studenterna Jonathan Grip, vd på Xavitech som berättade om sin egen karriär och hur företagets mikropumpar nått en världsmarknad. Därefter blev det studiebesök på Absolicon där vd Joakim Byström berättade om sin vision att rädda klimatet med koncentrerad solenergi. Dagen avslutades med en vandring till Skulebergets topp. I Toppstugan fick studenterna tips kring sin egen karriärplanering.
Personliga karriärssamtal
– Det är värdefullt för oss att få träffa företagsledare och ta del av deras berättelser. Alla vi mött har varit så öppna och genuint intresserade av våra planer och drömmar. De peppade oss att hitta vårt eget driv, säger Lovisa Mickelsson.
Även under dag två fanns det tid för personliga samtal. Efter ett studiebesök på Bollsta Sågverk under ledning av Ida Norberg, samlades inbjudna vd och chefer för att ge studenterna en inblick i förväntningar från en arbetsgivare och tankar om deras framtida yrkesval.
Konferensens tredje dag började med studiebesök hos Stringo i Nyland, där vd Nina Thelin berättade om sin egen karriär och företagets tillväxtresa. Under lunchen fick studenterna träffa Peter Gerdin som berättade om sina erfarenheter som företagsledare i regionen. Konferensen avslutades med ett besök på det prisbelönta företaget Hernö Gin.
Entreprenörsskolan vid Uppsala Universitet
Entreprenörsskolan är en ettårig avslutande utbildning för personer som läser ett tekniskt eller naturvetenskapligt program på masternivå. Hit söker sig studenter med entreprenöriell anda som vill lära sig om affärsutveckling, ledarskap, affärsjuridik och marknadsanalys.