Rekordmånga examensarbeten på HKIG-företag

Höga Kusten Industrigrupp slår rekord i antalet examensarbeten 2020. I vår gör 22 ingenjörsstudenter sina examensarbeten ute på de olika medlemsföretagen varav majoriteten är på Absolicon. I början av mars bjöds alla studenterna in till den första i en serie av träffar.

Kompetensförsörjning är en nyckelfråga för HKIG:s medlemsföretag och att antalet examensjobb nu slår rekord är ett tecken på att det långsiktiga arbetet ger resultat. Och när 22 blivande ingenjörer finns på plats under våren passar HKIG på att samla studenterna till en seminarieserie som ska ge mer än bara ett avklarat examensarbete.

Gruppen blir ett yrkesnätverk och ett socialt sammanhang under tiden de genomför sitt examensarbete, men framförallt ska träffarna ge en inblick i arbetsmarknaden och karriärmöjligheterna i regionen, och hur det är att leva och bo i Höga Kusten-området.

– Att etablera sig som en attraktiv region inom tech-sektorn tar tid, men det finns många superintressanta bolag i Höga Kusten och det vill vi passa på att visa upp när vi har studenterna här, säger Absolicons tekniske chef Jonatan Mossegård.

Härnösandsföretaget stod som värd för den första träffen och här fick studenterna bland annat se hur företagets solfångare T160 tillverkades i den produktionslina som Absolicon nu säljer till kunder över hela världen.

– Kul! Intressant att se vad Absolicon gör och schysst att få möjlighet att träffa andra studenter som också gör exjobb, sa Jimmy Sehlberg om träffen.

Han studerar civilingenjörsutbildningen i energiteknik vid Luleå tekniska universitet, men är uppvuxen i Sollefteå och gör nu sitt examensarbete på Mondi Dynäs. Att söka sig närmare hemtrakterna efter examen är definitivt ett alternativ för Jimmy och det var också en faktor när han började se sig om efter lämpliga företag inför examensarbetet.

Flera av studenterna har rötterna i regionen och kan tänka sig att flytta hem efter avslutade studier, men långt ifrån alla är ”hemvändare”. För Briss Taipe till exempel är Höga Kusten väldigt långt hemifrån. Hon kommer från Peru, har läst sin ingenjörsutbildning i Frankrike men gör nu examensarbetet på Absolicon i Härnösand: en marknadsanalys för Latinamerika.

– Min specialitet är förnyelsebar energi och solenergi och det är inte så stort i Frankrike där jag först tänkte göra mitt exjobb. Det här uppdraget är en bra utmaning för mig, jag lär mig något nytt och det jag gör har kopplingar till Latinamerika – det passar mig väldigt bra och jag får stort förtroende i arbetet.
Att ge studenterna skarpa uppdrag är en självklarhet på Absolicon:

– Vi har historiskt drivit mycket av utvecklingsarbetet genom studentarbeten, och många som har gjort examensarbeten här har sedan fortsatt att arbeta inom företaget. Jag tror också att studenterna känner det när de kommer hit, att de faktiskt har en viktig uppgift här och att deras arbete bidrar konkret, säger Jonatan Mossegård.