Nätverk för blivande ingenjörer – Oliver på HEMAB

Berätta om dig själv. Vem är du?

Jag heter Oliver och är 24 år ung. Från början kommer jag ifrån Hässleholm i norra Skåne, men har nu flyttat till Uppsala, för att plugga till civilingenjör inom energisystem. Mina främsta intressen är olika typer av sport men framförallt formel 1 och fotboll. Jag gillar även att resa och upptäcka nya nya platser både utomlands och i Sverige.

 

Hur hittade du ditt exjobb?

Jag blev först kontaktad på en arbetsmässa via universitet av en anställd på HEMAB. Detta gjorde att jag fick upp ögonen för HKIG. Jag sökte sedan ett annat exjobb än det jag har idag.

 

Vad handlar ditt exjobb om?

Mitt exjobb handlar i grund och botten om hur HEMAB ska kunna ersätta torven i deras produktion av fjärrvärme.

 

Vad gör du om dagarna?

En stor del av det arbete jag gjort har inneburit att skapa sig en förståelse för själva anläggningen samt problematiken kring att ersätta torv då det är ett väldigt bra bränsle ur ett förbränningsperspektiv. Nu har jag även börjat göra vissa beräkningar för att jämföra olika alternativ som kan tänkas ersätta torven. Jag har framförallt kontakt med min handledare Marcus, då vi har möten varje vecka där vi diskuterar vad jag har kommit fram till och liknande. Utöver detta har jag även mycket kontakt med Adam på kraftvärmeverket i Härnösand. Adam hjälper mig mycket med att få fram data från anläggningen samt att få en förståelse kring hela systemet.

 

Hur är det att genomföra sitt exjobb under en pandemi?

Ibland kan det vara lite svårt att  motivera sig när man bara sitter hemma, så jag och min sambo brukar boka grupprum på universitet och sitta tillsammans och jobba. Detta gör att man får en lite mer “jobbkänsla” av det hela tycker jag. I övrigt tycker jag fungerar bra, kontakten med de inblandade fungerar väldigt bra och smidigt.

 

Vad vill du göra efter examen?

Helst vill jag hitta ett jobb relaterat till energi, med trevliga kollegor och en god arbetsmiljö. Det får gärna innefatta lite resor med.

 

Vad gör du helst när du är ledig?

Helst kombinerar jag gärna mina intressen av sport och resa genom att åka och titta på antingen formel 1 eller fotboll utomlands. Detta är dock lite svårt i dessa tider, så nu försöker jag framförallt bli bättre på att laga mat.