Mondi Dynäs först ut med hållbart pappersalternativ

Mondi Dynäs bakom ny hållbar innovation! Mondis nya Advantage StretchWrap är ett mer hållbart pappersalternativ för pallsvep

 Med sitt nya Advantage StretchWrap är Mondi först på marknaden med ett pappersbaserat alternativ för pallsvep vid transport

  • Det är en innovativ papperslösning som ersätter den flerskiktsplast som i dag är industristandard för pallsvep.
  • Pappret till produkten tillverkas av Mondi Dynäs i Höga kusten.

Mondi är globalt ledande inom papper och förpackningar och har nu i samarbete med den italienska maskintillverkaren ACMI skapat ett nytt pallsvepssystem som använder papper i stället för plast. Med Advantage StretchWrap kan pallar svepas på ett helt nytt sätt som minskar leveranskedjans beroende av plast och ger de förutsättningarna som krävs för att gå över till ett helt förnybart och återvinningsbart material.

Pappret till produkten, har utvecklats och producerats tillsammans med det lokala teamet på Mondi Dynäs i Väja.

– Vi är naturligtvis stolta över att vara först ut på marknaden med ett helt nytt hållbart alternativ. Vi visar dessutom att på Mondi Dynäs finns relevant kompetens och att vår målmedvetna forskning och produktutveckling ger resultat. Sedan tidigare tillverkar vi pappersprodukten SpringPack här i Väja, som anses vara världens starkaste papper. Så den kunskapen har vi nu utvecklat vidare till en lättare version, säger Ismo Rossi, VD på Mondi Dynäs

 

Advantage StretchWrap (patentansökan under behandling) är en helt ny kvalitet av lättviktspapper som Mondi tillverkar särskilt för pallsvep. Det är töjbart, tåligt och ger ett bra skydd för varor under transport. Materialets egenskaper är jämförbara med plast som idag är industristandard, men med skillnaden att Advantage StretchWrap är helt återvinningsbar och dessutom tillverkas av förnybara råvaror.

”Den nya papperslösningen bygger på Mondis samlade erfarenhet av högtöjbart papper. Mondi har tillverkat starkt, töjbart papper för svepning av fjädermadrasser i över 20 år. Genom att fortsätta utveckla papprets parametrar med avseende på styrka, töjbarhet och låg vikt kunde vi börja fundera på nya användningsområden. Efter två års forskning och utveckling kan vi med stolthet presentera Advantage StretchWrap, vår innovativa pappersbaserade lösning för pallsvep. Det är ett utmärkt exempel på hur vi skapar förpackningar och papper där hållbarhet är en integrerad del av designen och använder papper överallt där det är möjligt”, säger Paulus Goess, Sales Director Specialty Kraft Paper, Mondi.

 

Advantage StretchWrap tillverkas av ansvarsfullt valda förnybara råmaterial från Skandinavien. De höga återvinningsfrekvenserna i Europa för fiberbaserade förpackningar och tillgången till returpappersflöden är en garanti för att pappret kan återvinnas efter sin livscykel och ingå i en cirkulär ekonomi.

Om Mondi

Mondi är världsledande inom förpackningar och papper, som bidrar till en bättre värld genom att skapa innovativa förpacknings- och papperslösningar som är ”sustainable by design”. Vår verksamhet är integrerad över hela värdekedjan – från skogsförvaltning och produktion av massa, papper och plastfilmer till att utveckla och tillverka effektiva förpackningslösningar för industri och konsumenter. Hållbarhet är i centrum för allt vi gör. Med vår kundfokuserade strategi, Ecolösningar, ställer vi rätt frågor för att hitta den mest hållbara lösningen. År 2020 hade Mondi intäkter på 6,66 miljarder euro och en underliggande EBITDA på 1,35 miljarder euro.

 

Mondi har en premiumnotering på London Stock Exchange (MNDI) och en sekundär notering på JSE Limited (MNP). Mondi finns med på Londonbörsens index FTSE 100 och har inkluderats i de globala indexserierna för hållbara och ansvarsfulla investeringar FTSE4Good Index Series sedan 2008 och FTSE / JSE Responsible Investment Index Series sedan 2007).

 

Om ACMI

Det privatägda företaget ACMI grundades 1984 i provinsen Parma i Italien. Verksamheten inleddes och expanderade inom sekundärförpackningssystem och linjeavslutning, med specialisering på drycker, livsmedel och djurfoder. Det rika arvet i form av tekniskt kunnande, den höga tekniska nivån och en unik organisatorisk flexibilitet har gjort ACMI till ett av de globalt mest ansedda företagen inom förpackningsteknik. Den nya pallsvepprodukten av kraftpapper innebär att ACMI är med och bryter ny mark för ”plastfria” förpackningssystem.