Månadens ingenjör: Robin Andersson

Månadens ingenjör heter Robin Andersson och arbetar på Mondi Dynäs i Kramfors

Berätta om dig. Vem är du?
Jag heter Robin Andersson och jag arbetar som utvecklingsingenjör på Mondi Dynäs AB i Väja. Jag tog min högskoleingenjörsexamen i energiteknik vid Umeå universitet i början av sommaren 2017 och började arbeta kort där efter. Jag kommer ursprungligen från Östersund, men bor numer både i Kramfors och i Umeå.

Vad gör du om dagarna?
Jag arbetar som utvecklingsingenjör hos Mondi Dynäs AB, riktat mot pappersbruket. Mondi Dynäs är ett integrerat pappers- och massabruk. De tillverkar alltså både pappersmassa och papper (kraft- och säckpapper), men levererar även andra produkter så som elektricitet. Som utvecklingsingenjör är jag med och utvecklar pappersbruket, vilket oftast innebär att jag, med kollegor, provkör och utvärderar nya produkter t.ex. papperskemikalier, och/eller andra idéer som kan komma till användning.

Vad gillar du med ditt arbete?
Det jag tycker om med mitt jobb är att jag får fortsätta lära mig nya saker varje dag, det är ett mycket varierat arbete. Jag tycker även om att få komma ut i ”verkligheten” (uttryck från universitetet) och jobba med alla möjliga utmaningar som dyker upp. Allt är inte så enkelt som teorin får det att låta.

Hur ser du på er bransch och dess framtid?
Kraft- och säckpappersbranschen tror jag har en ljus framtid. Länder så som Kenya har infört förbud mot plastpåsar, till förmån för miljövänligare material. Även här i Sverige har trycket blivit högre för att använda färre plastpåsar, vilket gynnar papperskassen och därmed vår bransch.

Vad gör du helst när du är ledig?
På helgerna umgås jag med min flickvän, då jag veckopendlar från Umeå. Jag är mycket ute i naturen, fiskar, jagar och vandrar. Mitt andra stora intresse är att utöva musik, jag har t.ex. sjungit i kör i många år.

Vad är ditt bästa tips för den som vill komma hit och upptäcka Höga Kusten?
Jag har inte varit så länge här på Höga kusten, så många tips kan jag därför inte komma med, men jag tycker att naturen är mycket fin. Framöver vill även jag upptäcka vad Höga kusten har att erbjuda.