Månadens företag: Combitech

Kim Nilsson är affärsområdeschef på Combitech i Östersund.

Berätta kort om företaget.
Combitech har idag cirka 1 900 medarbetare som är verksamma i Sverige, Finland, Norge och Indien. Bland kunderna finns allt från stora industriföretag till offentlig verksamhet och försvar. Vi har kunder som Ericsson, Volvo och Scania.Vi är en partner till våra kunder för tillväxt och en samlande kraft inom områdena Innovation, Digitalisering och Cyber Security.

Berätta om dig. Vem är du?
Jag är 44 år, född och uppväxt i Sundsvall, men bor idag i Östersund. Innan jag började i koncernen har jag jobbat som officer, flygtekniker och medicinsk terapeut.

Vad har du för ansvarsområde?
Jag har varit i koncernen i drygt 10 år och jobbar idag som affärsområdeschef för teknikinformationslösningar. Jag ansvarar för försäljning, utveckling och produktion av olika former av teknikinformation. Teknikområdet omfattar virtuellt överlagrad information (på engelska virtual and augmented reality), visualisering och animering, system- och produktinformation samt systemsäkerhet.

Hur ser du på ledarskap?
För mig har ledarskapet alltid varit en spännande del av mitt liv, oavsett om det är som lagkapten på en fotbollsplan eller som chef på jobbet. Oavsett hur erfaren eller duktig ledare man är, så ställs man alltid inför nya utmaningar där man utvecklas om ledare och person. Det är självklart inte alltid enkelt att vara ledare, men min uppfattning är att det är i dessa krävande situationer som duktiga och inspirerande ledare inom organisation behövs som mest.

En av de svåraste delarna (men även de mest stimulerande) är enligt mig, att bygga upp en sund företagskultur som personalen och kunderna kan identifiera sig med. Värdegrunden, dvs. vad man tror och står, och förmågan att leva upp till den, är inte bara en intern företagsfråga utan påverkar även kunder, partners och leverantörer.

Ditt bästa karriärtips?
Mitt råd om man vill gör en karriär, är att välja en arbetsgivare med en kultur och med värderingar som du kan stå för. För om man ska göra karriär så krävs en hel del energi och tid och tror man inte på det man gör så kommer motivationen till slut att tryta. Och utan motivation så är man ingen rolig kollega. Att trivas på jobbet och tycka att det är roligt bidrar till att skapa en bra arbetsmiljö för alla.

Hur ser du på ert företag, branschen och dess framtid?
Vi står nu med digitaliseringen inför ett tekniksprång som är gigantiskt. Jag tror att många människor och företag inte riktigt förstår hur mycket digitaliseringen kommer förändra inte bara våra arbetsliv, men även våra privatliv. Samhället som vi ser på det idag, håller på att bli flera samhällen som sömlöst interagerar med varandra på olika plan.

Artificiell intelligens utvecklas snabbt, och självkörande bilar kommer att vara en verklighet inom bara några år (Combitech är med och tar fram denna teknik). Detta i kombination med den kommunikationsinfrastruktur som redan finns tillgänglig idag, så kommer många marknader och kundbehov att förändras snabbt. Och med denna förändring kommer behovet av kompetensutveckling inom företagen vara kritisk för att fortsätta vara konkurrenskraftiga. Av den anledningen har Combitech har tagit fram en kompetensutvecklingsmodell (baserad på forskning från KTH) för att behålla, utveckla och attrahera nya medarbetare.

Vad gör du helst när du är ledig?
På fritiden skruvar jag en del med min Mustang som jag bygger om för att köra dragracing. Annars så umgås jag gärna med familjen eller hänger på gymmet. Jag gillar att vara i naturen, särskilt att göra toppturer till fjälls, eller åka långfärdsskridskor på någon sjö, för att få lite perspektiv på vårt, ibland hektiska liv och samhälle.

Vad är ditt bästa tips för den som vill komma hit och upptäcka Höga Kusten?
Med digitalisering kommer också möjligheter att kombinera en karriär med lyxen att välja var man ska leva och bo. För mig är det att ta del av det bästa av två världar, att jobba med spännande teknologi som är i absolut framkant, med att bo i Norrland. Vi har lokalkontor i Höga kusten och jag tror att många företag kommer att inse att det är en stor konkurrensfördel att kunna erbjuda jobb i regioner där man tidigare kanske fått välja mellan livskvalitet och karriär. Med teknikskiftet finns nu möjligheten att få leva det liv man vill. Så mitt tips är att besöka Höga Kusten och de spännande företag som finns etablerade här, för att själv bilda sig en uppfattning hur man kan leva i en fantastisk del av Sverige utan att göra avkall på sin karriär.