Etablering av Northvolt och Volvo Cars lyfter regionen

 

 

Vid en etablering av Northvolt och Volvo Cars i regionen blir kompetensförsörjningen en nyckelfråga. Inom HKIG är vi övertygade om att vi tillsammans med övriga teknik- och industriföretag i regionen samt offentlig sektor gemensamt kan höja attraktionskraften för att vidareutveckla vår region.

 

Industriföretagen i Höga Kusten (HKIG) med 37 medlemsföretag i Härnösand, Kramfors och Sollefteå har sedan 2016 framgångsrikt samarbetat för att långsiktigt attrahera och utveckla teknisk spetskompetens för innovation och forskningsinriktad utveckling. Det hade succesivt blivit svårare att rekrytera högre teknisk kompetens då behovet växte snabbt och konkurrensen mellan oss arbetsgivare var hög. Konsekvensen riskerade bli försämrad innovationskraft vilket ledde oss till det enkla men djärva beslutet att samarbeta om arbetskraften i stället för att konkurrera. Med det långsiktiga målet att attrahera fler tekniker till regionen och utveckla de som redan var här öppnande vi upp mellan företagen och betraktade oss som en enda stor teknikpool. Ingenjörerna fick frekvent besöka varandras företag, köra projekt ihop, gå gemensamma utbildningar och gärna byta jobb med varandra. Vid varje rekrytering visade vi upp framtida möjligheter hos de övriga företagen i HKIG. Erbjudandet blev en stor naturskön region med många företag i teknisk spets inom olika branscher. Här kan varje individ fortsätta utvecklas och både sambo, barn och studiekompisar kan få ett utvecklande jobb. Några år in i projektet kunde man vid en extern utvärdering konstatera att steget från planering till genomförda insatser var föredömligt kort. Genom ett effektivt samarbete mellan företagen, regionen och samtliga kommuner har ett tillgängligt och fungerande koncept skapats och tillsammans kan vi se en enorm förflyttning där företagen nu når ut på ett spännande och mer tilldragande sätt. Arbetet med riktade insatser och kvalitativa kontaktytor har gett ett rikstäckande nät av ambassadörer för teknik och innovation bland företagen i Höga Kusten. En bieffekt är att våra företag sett så pass positiva resultat att vi initierat djupare samarbeten och innovationsprojekt med gemensam budget där företagen med stort utbyte av varandra forskat på nya produkter, processer och produktionsmetoder.

 

Vid en eventuell etablering av Northvolt och Volvo Cars i regionen blir kompetensförsörjningen en nyckelfråga. Företagen inom HKIG är övertygande att vi tillsammans med övriga teknik- och industriföretag i Sundsvallsregionen kan skala upp vårt koncept ytterligare. Med bredare front kan vi gemensamt höja attraktionskraften flera pinnhål och därmed säkerställa att vi alla når de kompetenser vi behöver och att dessa kan vidareutvecklas till världsmästare i vår region.

 

För mer information kontakta: Malte Frisk

Ordförande Höga Kusten Industrigrupp

VD Polskenet Invest

Tfn: 070 3011647