Erikas bästa tips inför att söka jobb

Berätta om dig

Jag heter Erika Lundin och är HR specialist på Mondi Dynäs sedan ett och ett halvt år tillbaka. Min bakgrund innefattar både HR, kommunikation och ekonomi, och det är inom HR som jag arbetat i drygt 10 år nu.

 

Vad lockade hos Mondi?

Det som lockade mig var att Mondi är en stor och spännande arbetsgivare som erbjuder globala jobb, mitt i Höga Kusten. Mondi ju är en världsledande, börsnoterad förpacknings- och papperskoncern med drygt 26 000 anställda i ett 30-tal länder och ungefär 300 av alla dessa medarbetare jobbar hos oss i Dynäs.

Jag tyckte att Mondi verkade erbjuda både utveckling och stimulerande arbetsuppgifter och dessutom möjlighet till utbyte med andra länder och kulturer. Och det stämde! Dessutom gillar jag företagets hållbarhets- och säkerhetsfokus. Jag lockades också utav att det framkom i annonsen för min tjänst att mångfald är ett av koncernens prioriterade mål.

 

Vad är det roligaste i ditt jobb?

Mina arbetsdagar är varierande och det är något som jag uppskattar. Den ena dagen är sällan den andra lik och det händer mycket, det passar mig! Vi är tre personer på avdelningen och vi har ett tätt samarbete och stort stöd från varandra i våra HR-processer. Rekrytering, ledarskaps- och medarbetarutveckling och som sagt mångfald är områden som jag brinner extra mycket för, men jag trivs väldigt bra med alla delar inom HR-området.

 

Du har nyligen deltagit på digitala arbetsmarknadsmässor vid två universitet – vilka var de vanligaste frågorna studenterna hade kring att söka jobb?

De flesta frågorna som studenterna ställde var generella frågor om vad man ska tänka på när man skriver en jobbansökan och hur man ska få sin ansökan att sticka ut ur mängden.

Vilka svar gav du studenterna?  

Ett bra grundtips är att läsa på ordentligt om befattningen och arbetsgivaren, så att du kan anpassar din ansökan efter företagets nuläge, utmaningar och eventuella kärnvärden. Söker du flera jobb samtidigt så tycker jag att det personliga brevet bör ändras för varje ansökan, för att passa det företag du söker till och framför allt den tjänst som du söker. Vissa personliga egenskaper och meriter kan behöva framhävas mer eller mindre beroende på vad tjänsten innehåller och vilka utmaningar som beskrivs i annonstexten osv. Att anpassa sin ansökan på det sättet är ett sätt att sticka ut, istället för att skicka en generell ansökan varje gång du söker jobb. Hur man formulerar sig och vilken struktur ansökan har är också viktiga delar, det gäller att tänka på att din ansökan kommer att vara det första intrycket som ges till de som är ansvariga för rekryteringen. Om det finns luckor i ditt CV, förklara dessa luckor hellre än att lämna de blanka, så att arbetsgivaren kan följa din väg genom eventuell utbildning och arbetslivserfarenhet.

 

Vad ska man tänka på inför en intervju?

När det gäller intervjun så gav jag samma grundtips till studenterna, det vill säga att läsa på ordentligt om befattningen och arbetsgivaren, så att man är väl insatt i vilken tjänst intervjun avser och att man vet vad företagets verksamhet består av. Fundera även i förväg på vilka krav och förväntningar arbetsgivaren har på dig som kandidat, det ska framgå i annonsen som du nappade på. Förbered dig på de vanligaste intervjufrågorna så att du har ett genomtänkt svar på frågorna. Har du aldrig varit på en intervju, så ta rådfråga någon som intervjuats tidigare. Förbered dig till exempel på att berätta om vad du gjort tidigare och viktiga lärdomar du tar med dig från utbildning eller tidigare arbete. Fundera på vilka dina drivkrafter, svagheter och mål i arbetslivet är och framför allt – varför du söker tjänsten. Hitta sätt att visa ditt intresse och din motivation för tjänsten. Viktigast av allt, var dig själv och visa din nyfikenhet för tjänsten och företaget.

 

Har Mondi Dynäs några intressanta lediga tjänster att erbjuda?

Vi har alltid ett behov av kompetent arbetskraft. Just nu söker vi drivna och säkerhetsmedvetna medarbetare till flera spännande och utmanade positioner:

  • Vi söker en Technical Sales Service Manager som ska rapportera till vår Teknologichef. I rollen ingår bland annat att stötta våra kunder i att använda Mondi Dynäs produkter på ett optimalt sätt, att vara ett stöd för vårt affärssegment och att följa marknadstrender.
  • Vi söker även en chef för Förebyggande Underhåll, en person som ska ha det övergripande ansvaret för vårt Förebyggande Underhåll på kort och lång sikt samt vara vår expert inom området.
  • En Fiberlinjechef söker vi också just nu! En ledare med stor teknisk kunskap som ska arbeta med att förbättra våra tillgångar och optimera vår massaproduktionsprocess på ett säkert, miljö- och kostnadseffektivt sätt.
  • Studerar man fortfarande så har vi flera intressanta examensarbeten tillgängliga, vilka du också hittar på mondigroup.com/jobs.

 

Vad är det bästa med att bo på Höga Kusten?

Det allra bästa är kombinationen av vacker livsmiljö och stimulerande arbetsuppgifter i en global koncern. Jag är en hemvändare, även om det nu är 15 år sedan jag flyttade hem, och jag har aldrig ångrat att jag flyttade hem efter att ha studerat i Stockholm. Allt jag behöver för att trivas med livet finns här hemma eller i krokarna runt omkring!