Inspirerande företagsbesök

Alexandra Eriksson och Marcus Håkansson, studenter vid Entreprenörsskolan vid Uppsala universitet.

Hur tänker en ingenjör? Det var en av frågeställningarna när studenter från Uppsala universitet träffade chefer och företagsledare på teknikföretag i Höga Kusten.

Studentbesöket från Entreprenörsskolan vid Uppsala universitet är det andra i ett treårigt rekryteringsprojekt som ska attrahera nyutexaminerade ingenjörer till teknikföretag i regionen. Under tre dagar fick studenterna bland annat ta del av företagsledarnas personliga entreprenörsresor och göra företagsbesök.

– Att få lyssna till företagsledare och besöka företagen har verkligen varit inspirerande. En sak jag lärt mig idag är hur viktigt det är att ha en stor drivkraft för att lyckas med sin idé, säger blivande ingenjören Alexandra Eriksson, som får medhåll av kurskamraten Marcus Håkansson.

– Det här besöket är ett tillfälle att få veta historien bakom företagens framgångar. Från hur de startat till hur de tagit sig ut på marknaden. Det finns mycket att lära sig och man börjar fundera på om man själv kan göra något liknande.

Efter de olika besöken arbetade studenterna med uppdrag som de fått av företagen de träffat. På schemat fanns även tid för flottfärd längs Ångermanälven och middag i vildmarkskåta.

Jonathan Grip var en av företagsledarna som berättade om sin resa som ingenjör, säljare och vd på företaget Xavitech i Härnösand.

Vid besöket på Absolicon berättade Joakim Byström om sin entreprenörsresa och hur företaget arbetar för att nå ut på marknaden med en unik produkt.

Entreprenörsskolan är en ettårig avslutande utbildning för personer som läser ett tekniskt eller naturvetenskapligt program på masternivå. Hit söker sig studenter med entreprenöriell anda som vill lära sig om affärsutveckling, ledarskap, affärsjuridik och marknadsanalys.

Samarbetet med Höga Kusten Industrigrupp ger studenterna ett unikt tillfälle att få personlig kontakt med chefer på teknikföretag som ligger utanför storstadsområdet.