Hamoud – IT–bibliotekarien som blev produktionsledare på AQ Enclosure i Sollefteå

Hur stort steg är det mellan att jobba på ett kommunalt bibliotek till att bli produktionsledare på en industri?

För Hamoud Alderi, 31, på AQ Enclosure i Sollefteå var det kortare än du kan ana. Och han bytte inte bara yrkesbana; han flyttade också från Västergötland till Ångermanland. En enkel bilresa på drygt 70 mil.

 

På midsommarafton i fjol flyttade Hamoud och hans familj från Skövde till Sollefteå.

– Min fru, Kim, kommer härifrån, berättar han.

Tillsammans har de sonen John, fem år.

– Vi har hälsat på här regelbundet sedan vi blev ett par och jag kände att en dag kanske det vore intressant att flytta hit. När vi väl bestämde oss för det gick det snabbt.

 

När flyttlasset gick sommaren 2023 hade Hamoud bott i Skövde i sju år och varit föreståndare på ett bibliotek i kommunen.

– Jag trivdes bra där och min plan var att hitta ett jobb på biblioteket i Sollefteå. Jag kontaktade det, de lovade att höra av sig – men sen hände ingenting.

Därför började han söka andra möjligheter. Han sökte brett, trygg i att hans tidigare yrkeserfarenheter och utbildningarna till civilingenjör och systemutvecklare skulle vara attraktiva för en arbetsgivare.

– Och jag sökte inte bara jobb i Sollefteå utan kollade på det som kändes intressant även i andra kommuner. Jag var inställd på att få pendla, men såg inte det som ett stort hinder, säger han.

Så fick han tipset att AQ Enclosure sökte produktionstekniker, genom produktionschefen Martin Persson.

– Jobbet framstod som mycket spännande. Jag sökte och fick det och redan från min första arbetsdag här har jag känt mig både väl mottagen och inspirerad.

– Det här är en arbetsplats där ingen dag är den andra lik och jag har både yrkesmässigt och personligt utvecklat mig, säger Hamoud.

 

AQ Group AB är ett svenskt verkstadsföretag med cirka 7 000 anställda, som tillverkar komponenter och system, bland annat elskåp, kablage, tunnplåtstansade produkter och formgjutna produkter. AQ Group har sitt säte i Västerås och bildades 1994 genom en sammanslagning av Aros Kvalitetsplast och transformatoravdelningen inom ABB.

Här kan du läsa mer om verksamheten på AQ Enclosure i Sollefteå med cirka 70 anställda, som ingår i AQ Group: www.aqgroup.com/sv/enclosuresolleftea/aq-enclosure-solleftea

– Efter ett halvår som anställd fick jag frågan om jag ville bli tillförordnad produktionsledare, sedan den ordinarie produktionsledaren blev sjukskriven.

– Jag accepterade och sedan dess har vardagarna blivit ännu mer stimulerande. Jag får jobba mer med personalplanering och strukturering och tillsammans med mina medarbetare hitta optimala lösningar.

Snabba leveranser av produkter med hög kvalitet – individuellt skapade utifrån specifika kundbehov – kräver både hög kompetens och ett team som fungerar perfekt.

– Det gäller både att hantera förutsättningarna för varje dag och vecka och att parallellt med det ha ett längre perspektiv.

 

Jämfört med bibliotekstillvaron är det stora skillnader mot det han sysslar med nu, men Hamoud menar att det inte varit så svårt att ställa om.

– Jag är en människa som har lätt för att snabbt sätta mig in i nya saker, förstå sammanhang och jag gillar att jobba med människor. Att göra saker tillsammans, få en grupp personer att dra åt samma håll och klara de mål som vi har framför oss.

Han och familjen ser också flera fördelar med att leva och arbeta i Sollefteå.

– Skövde var större och hade ett annat utbud av affärer, men här har vi förmånen att få bo nära fantastisk natur och det är korta avstånd till det mesta. Det finns ett rikt föreningsliv i stan och här kommer vi att kunna förverkliga vår dröm om att skaffa hus.

– I Skövde hade det blivit svårt att få råd med ett bra hus men här kommer vi att hitta ett som passar oss och ytterligare höja vår livskvalitet.