Ny på jobbet! Välkommen till HKIG Marcus Öhlén, Tyréns

Berätta om dig.

Jag heter Marcus Öhlén och är utbildad civilingenjör inom energi, miljö och management, vilket jag studerade vid Linköpings universitet. Jag är född och uppvuxen i Nordingrå här i Höga kusten och flytten tillbaka norrut skedde i samband med att jag påbörjade mitt exjobb här i Härnösand. Exjobbet var en del av projektet SIKT inom HKIG och innebar att jag fick möjligheten att genomföra arbetet hos HEMAB samtidigt som jag hade en handledare från Tyréns. Exjobbet bestod av en livscykelanalys på HEMABs biogasproduktion och upplägget gjorde att jag kunde få mycket god kunskap om biogasprocesserna från HEMAB samtidigt som jag fick experthjälp inom livscykelområdet från Tyréns. Efter min tid på HEMAB blev jag anställd under några månader hos Norrlands trä AB för att genomföra ett projekt där jag tog fram livscykelanalys och miljövarudeklaration på deras produkter. Efter detta återupptog jag kontakten med Tyréns och har fått möjligheten att jobba vidare med liknande frågor.

 

Vad gör du om dagarna?

Nu är jag anställd som miljöspecialist och arbetar med konsultuppdrag på Tyréns AB.

Jag arbetar framförallt med livscykelanalys och klimatberäkningar. Det innebär att jag samlar in och sammanställer mycket data som sedan används för att bygga upp modeller för att beräkna miljöpåverkan från olika produkter eller tjänster. Detta kan sedan användas för att ta fram åtgärdsförslag för att ytterligare kunna förbättra miljöprestandan och att skapa en bättre bild över var man bör rikta sina åtgärder för att få så stor effekt som möjligt.

 

Vad gillar du med ditt arbete?

Eftersom miljöfrågan är väldigt aktuell så är det självklart spännande att få jobba inom mitt område. Dessutom tycker jag att det är väldigt roligt att få lära mig nya saker, eftersom livscykelanalys kräver att man måste djupdyka i olika processer så får man lära sig mycket på köpet.

 

Hur ser du på er bransch och dess framtid?

Att arbeta med miljö och hållbar utveckling är nog inget som kommer att bli mindre aktuellt framöver. När man dessutom väger in fler aspekter än klimatpåverkan, vilket i sig är mycket komplicerat, så kommer det fortsätta finnas behov av kompetens inom området.

 

Vad gör du helst när du är ledig?

En dag i skogen med fika, en svampkorg och en spännanande podd i lurarna så trivs jag som fisken i vattnet. En runda discgolf är sällan fel det heller. Annars har jag större delen av mitt liv på ett eller annat sätt musicerat vilket även är ett av mina intressen.

 

Vad är det bästa med att bo på Höga Kusten?

Det är alltid nära till fantastiska naturupplevelser.

 

Vad är ditt bästa tips för den som vill komma hit och upptäcka Höga Kusten?

Jag må vara partisk, men Nordingrå är svårslaget