År 2020 fick ett oväntat slut för Öbako

Året som gått har varit stormigt, ryckigt och osäkert för många företag. Så även för Öbako i Höga Kusten. – Det har varit prövningens år och ovanligt svårt att sia in i framtiden. Våren var som en berg- och dalbana. Ena veckan hade vi bra beläggning för att följas av en vecka med låg efterfrågan, berättar Urban Norgren, vd på Öbako.

Urban startade företaget för drygt 30 år sedan. Idag har han åtta anställda och en omsättning på cirka 10 miljoner. Företaget  producerar rörsystem för maskiner främst till tågindustrin med kunder över hela världen.

-Vi är certifierade för tillverkning av rörsystem till tåg och där ligger vårt fokus. Men vi har även kunder inom skogs-  och fordonsindustrin, förklarar Urban.

Inför semestern förra året var efterfrågan mycket låg och så fortsatte det en bit in på hösten. Men därefter vände det och då med råge, berättar Urban.

– Från vissa av våra kunder ökade efterfrågan rejält. Efterfrågan har ökat med nästan 50 procent fjärde kvartalet 2020 jämfört med ett normalår.

Urbans förklaring till den ökade efterfrågan är att pandemin har ändrat förutsättningarna för deras kunder. Många tillverkare har varit vana med snabba och stabila leveranser även om de i huvudsak köpte sina artiklar från Asien. Det i sin tur innebar att de inte behövde hålla något lager. Pandemin satte allt detta ur spel.

– Plötsligt insåg våra kunder att en svensk leverantör kunde stå för mer stabilitet och säkrare leveranser av små men viktiga artiklar som våra rörsystem utgör, förklarar Urban.

I en maskin kan vissa detaljer vara mer kritiska än andra. De rörsystem som Öbako tillverkar tillhör den kritiska kategorin. De är också komplicerade att producera. Men tack vare sin tidigare erfarenhet gick det snabbt att få fram produktionsdugliga artiklar.

– Med vissa kunder har vi haft en process innan slutlig produkt blev godkänd. Men vi kunde hela tiden rida på vår erfarenhet, säger Urban stolt.

Idag har kunderna bättre planering och framförhållning. De vill till exempel ha ett lager  eftersom leveranser kan vara en kritisk faktor. Även Öbako tänker mer långsiktigt och håller nu ett större lager för att säkra leveransen till sina kunder.

-Orderboken är fulltecknad första kvartalet 2021. Så bra framförhållning har vi aldrig haft, säger Urban.

Under året 2020 har Öbako även investerat i en samarbetsvänlig robot. Det är ett komplement till flera olika arbetsuppgifter i produktionen.

-Roboten kommer till exempel att kunna användas till gradning, montering och polering, förklarar Urban.