Säkrare Stringo med SIKT

För ett mindre företag kan det vara svårt att avsätta resurser för forskning och utveckling. Men tack vare SIKT-projektet har Stringo kunnat genomföra ett projekt som tar sikte på en ännu högre säkerhet hos företagets produkter.

– Vi är väldigt bra på säkerhet redan idag, men konkurrensen ökar och för att kunna hävda oss även i framtiden vill vi satsa på att bli ännu bättre, säger Magnus Grafström, teknisk chef på Stringo.

Nylandsföretaget Stringo tillverkar fordonsflyttare och har kunder över hela världen. Produkterna används både i produktionsmiljö och testmiljö när man vill flytta fordon utan att starta motorn.


Stringo är väletablerade på marknaden, men konkurrensen ökar framförallt i Europa och Asien. Utmanarna försöker ta marknadsandelar genom att pressa priserna medan Stringo, som ligger i ett högre prissegment, gärna lyfter kvalitet och mervärden som service och erfarenhet. Och inte minst – säkerhet.

– Vi är bättre på säkerhet och finns det med i en kravspec så är det en faktor som talar för oss, säger Magnus Grafström. Men även här sker ju en utveckling och ska vi hävda oss som en tillverkare av premiumprodukter i framtiden så behöver vi satsa på att förbättra säkerheten ytterligare.

Att delta i HKIG:s SIKT-projekt gav en möjlighet att genomföra en närmare studie av hur fordonsflyttarnas säkerhet skulle kunna förbättras. Arbetet startade i en nulägesanalys: var är vi idag och vilka ytterligare funktioner skulle vara intressanta för kunderna?

– Det var en lång process som ledde fram till att vi skiljde ut fem funktionsområden, och sedan har vi gått vidare med vart och ett av dem.

En punkt är till exempel att se om det går att göra ännu mer för att garantera att lasten inte tappas, en helt grundläggande fråga när lasterna både är tunga och dyra. Frågan är komplex och handlar både om elkomponenter och digitalisering av produkterna. Sensorer, radar och andra komponenter ska samspela med mjukvara som varnar och hjälper användaren när något håller på att gå snett.

Som mindre företag har Stringo inte haft möjlighet att prioritera en liknande studie. Nu har man kunnat ta in externa konsulter som stöttat den egna teknikavdelningen som har sex anställda.

Magnus Grafström tycker att ”förutveckling” är den mest korrekta benämningen på det arbete som nu pågår. Men det kan absolut bli starten på något större.

– Nu skaffar vi oss djupare kunskap inom några områden. Vi testar och ser vad vi skulle kunna göra och om det finns en bärighet i en satsning. Bedömer vi att det finns bärighet så kan det bli aktuellt med mer konkreta utvecklingsprojekt.

Ännu är det för tidigt att summera SIKT-projektets inverkan på Stringos produkter och arbete. Men redan nu går det att säga att erfarenheten varit positiv för företaget.

– Kan vi tjäna pengar på det här? Det vet vi inte än. Är arbetet värdefullt? Absolut! SIKT har tagit oss vidare både genom att ge oss resurser till förutvecklingsprojektet, men också genom att vi lär os mer om den här typen av studier.