Tjejer i teknikens värld: Annika och Nina hittade drömjobb hos Höga Kustens teknikföretag

Den som är anställd hos Stringo i Nyland ska kunna kombinera jobbet med privatliv och familj. Det ser vd:n Nina Thelin till genom att erbjuda en ovanligt flexibel arbetsplats. Och hos Logosol i Härnösand tycker nyanställda Annika Hasselblad att hon dragit en vinstlott.
– Att jag arbetar hos ett intressant teknikföretag får jag tacka min mamma för. Hon gav bra argument för att läsa teknik.

Höga Kustens Industrigrupp har som mål att få fler kvinnor att söka sig till gruppens företag och jämna ut sned könsfördelning. Ett sätt att nå målet är att lyfta fram de många goda exempel som finns, något som kan inspirera unga kvinnor att göra karriär i teknikföretag. I den här artikeln träffar vi både en vd och en inköpare.

Skillnad på killar och tjejer
Annika Hasselblad hade i tonåren en dröm att bli frisör men kom på andra tankar efter långa samtal med sin mamma.
– Hon är systemvetare och kunde se fördelarna med att välja en bred inriktning mot natur och teknik. Jag insåg att jag inte hade något att förlora på att gå en liknande väg som hon gjort. Bättre att ha många dörrar öppna än få, säger Annika Hasselblad.
Efter naturprogrammet på gymnasiet läste hon till civilingenjör med inriktning industriell ekonomi och tog examen vid Mittuniversitetet. Att hon gjort sitt examensarbete hos Logosol var ingen nackdel när hon skulle söka jobb, för vid årsskiftet 2017-2018 fick hon anställning som inköpare hos företaget som tillverkar mobila sågverk och har kunder över hela världen.
– Jag tycker nyutexaminerade kvinnliga civilingenjörer är välkomna in i yrkeslivet. Här på Logosol tror jag inte någon tänker på vem som är vem eller var man kommer ifrån. Då var det mer skillnad mellan könen i utbildningen, säger Annika Hasselblad.
Hon kunde märka en skillnad i självförtroende mellan killar och tjejer på universitetet. Tjejerna var generellt mer osäkra, däribland även hon själv.
– Jag trodde nog inte att jag skulle klara av det. Men jag upptäckte snart att jag inte hade behövt vara ett dugg osäker. Där tror jag att teknikföretag kan göra skillnad genom att komma ut till elever redan i högstadiet och berätta vad de egentligen gör, vad de tillverkar och vilka olika roller som finns i ett företag. Det skulle nog göra att fler tjejer vågar söka sig mot teknikyrken, säger Annika Hasselblad som själv gärna vill vara med och inspirera unga tjejer.

 

Kombinerar karriär och familj
Ett generationsskifte hos Nylandsföretaget Stringo, tillverkare av fordonsflyttare, gjorde att Nina Thelin 2015 efterträdde sin pappa på vd-stolen. Hon har alltid trott på mångfald i organisationer och tycker att en jämn könsfördelning är bra. Det gör dock inte per automatik att Stringo anställt en lång rad kvinnliga civilingenjörer. De fyra kvinnorna (totalt 21 anställda) i bolaget arbetar på marknadssidan.
– Vi rekryterar alltid med fokus på rätt kompetens och tänker inte i första hand på kön. Jag skulle dock gärna se en jämnare könsfördelning. Jag vet att det finns grymt duktiga kvinnliga ingenjörer ute på arbetsmarknaden och skulle gärna se att vi hade möjlighet att få dessa som kollegor hos oss på Stringo, säger Nina Thelin.
Det skulle dock förvåna om de flexibla arbetsvillkor som Stringo erbjuder, inte på sikt leder till att könsfördelningen jämnas ut. Här ges möjlighet att variera sina arbetstider för att till exempel kunna hämta barnen i god tid på förskola, arbetsmöten läggs inte sent på eftermiddagar och det finns utrymme för att kunna arbeta hemifrån. Flera anställda bor i Örnsköldsvik, och de har kunnat bilda en liten filial där och sköta delar av jobbet på distans.
– Det här är givetvis saker som uppskattas av både män och kvinnor, men om vi tittar på hur samhället ser ut idag så är det fortfarande så att kvinnor tar störst ansvar för hem och familj och då är det möjligt att det här kan vara fördelar som särskilt kvinnor upplever som attraktiva. Jag behöver själv de här möjligheterna, säger Nina Thelin.
– Här finns möjligheten att kombinera jobbet och fritiden på ett sätt som jag tror är ovanligt. Du kan bo med din familj i en av världens vackraste miljöer och samtidigt jobba i ett företag som arbetar på en global marknad. Sådana företag finns det många i Höga Kusten så karriärvägar finns det gott om, säger hon vidare.
Mia Wester som är verksamhetsanvsvarig för Höga Kustens Industrigrupp anser att samverkan mellan företagen är viktig för att marknadsföra regionen på ett attraktivt sätt mot kvinnor.
– Både Stringo och Logosol är företag som vill attrahera unga kvinnor till teknikyrken. Det är precis den attityden vi ska marknadsföra och jag är övertygad om att vi inom kort kommer att få en jämnare könsbalans i branschen. Det är också något som företagen eftersträvar, allt tyder på att både lönsamhet och trivsel på arbetsplatsen ökar med mer mångfald, säger Mia Wester.

TEXT: ANDERS LÖVGREN